Fastpris på strøm
Hva innebærer en fastprisavtale? Vi går gjennom fordeler og ulemper med fastpris på strøm.
Hva er en fastprisavtale?
En fastprisavtale innebærer at du betaler en fast strømpris for hver kWh du bruker. Denne strømprisen får du i en bestemt periode med bindingstid – alt fra tre måneder til fem år. Strømregningen din vil likevel variere fra måned til måned, avhengig av faktisk forbruk.
Velger du en avtale med fastpris, gjør du en forhåndsavtale med selskapet om en bestemt strømpris for en bestemt tidsperiode. Denne perioden varer vanligvis i ett år – men kan vare i alt fra tre måneder til fem år.
- Spotpris
- Innkjøpspris
- Timespot
- Variabel strømpris
- Fastpris
Forutsigbarhet for deg
For å sette fastprisen din, gjør strømleverandørene en rekke beregninger og ser på prognoser for markedsprisen på strøm – den prisen selskapene betaler for strømmen.
Les mer: Slik bestemmes dagens strømpris
De vil alltid sette en høyere strømpris enn det de tror blir gjennomsnittlig markedspris i løpet av avtaleperioden din – som en kompensasjon for den risikoen de tar ved å gi deg en fastpris. De risikerer å tape penger på avtalen med deg hvis det viser seg at fastprisen din er lavere enn det de kjøper kraften for.
Til gjengjeld for en høyere strømpris enn antatt markedspris, får du forutsigbarhet i økonomien din.
... men Ikke lik strømregning hver måned
Det kan være lett å misforstå begrepet fastpris. Visst får du samme pris for hver kWh du bruker, men strømregningen din vil variere fra måned til måned etter hvordan strømforbruket ditt varierer. Bruker du mer strøm (flere kWh) i januar enn i oktober, blir strømregningen din dyrere i januar.
Ofte dyreste strømavtale – men ikke alltid
Historisk sett er fastpris den dyreste strømavtalen. Det betyr likevel ikke at du kan være heldig og betale mindre enn alle andre med en slik avtale.
Fra 2016 til 2018 var dette tilfellet – fastprisavtalene var de billigste. I starten av 2016 var strømprisen lav, og strømleverandørene klarte ikke å forutse høy prisstigning. Fastprisavtalene som ble inngått i begynnelsen av 2016 ga derfor lavere kraftpris enn det markedsprisen skulle vise seg å bli de neste årene.
Et par av grunnene til at strømleverandørene ikke klarer å forutse høy strømpris kan være mye mindre regn i løpet av året enn antatt, samt mye kaldere vintre enn spådd.
Vær obs på bindingstid
De fleste strømavtaler i Norge er helt uten bindingstid – det vil si at du fritt kan bytte strømleverandør akkurat når det måtte passe deg. Fastpris er unntaket.
Les også: Oppsigelse av strømavtalen
Bestiller du en fastprisavtale med en strømleverandør, binder du deg til avtalen i den perioden dere blir enige om. Vil du likevel skifte strømleverandør eller strømavtale, må du betale et gebyr for å si opp fastprisavtalen før bindingstiden er over.
Fastpris – kort oppsummert
En fastprisavtale på strøm kan på mange måter sammenlignes med bundet rente på boliglånet: Sannsynligvis blir det dyrere totalt sett, men det gir mer forutsigbarhet for økonomien.
Fordeler ved fastpris
- Dersom du ønsker å ha full kontroll over regningene dine og helgardere deg mot store prisøkninger i visse perioder, vil fastprisavtalene være gunstige for deg. Dersom vinteren blir lang og kald, og strømprisene øker, betaler du fortsatt det samme.
- Fra 2016-2018 var fastpris billigste strømavtale. Det hender en sjelden gang, og noen av årsakene kan være at vintertemperaturene blir mye lavere enn forventet og at vannmagasinene ikke fylles opp så mye som antatt. Da kan fastprisen strømleverandøren har satt være lavere enn kraftprisen du må betale med spotpris, innkjøpspris, timespot eller variabel strømpris.
Ulemper ved fastpris
- Når leverandøren tar stor risiko for endringene i kraftprisene, kompenserer de med å gi deg en fastpris som er noe høyere enn forventet prisutvikling. Derfor er fastpris den dyreste avtaleformen historisk sett.
- Fastpris kommer med en bindingstid, som innebærer at du ikke kan bytte leverandør kostnadsfritt under avtaleperioden.
Sikre deg riktig pris på strøm. Fyll ut skjemaet på denne siden og la strømleverandørene konkurrere om å gi deg det beste tilbudet.